Дослідження можливості використання фторопластових фільтруючих елементів у виробництві перспективної антибіотичної субтанції піоцианіну

  • Калюжная Ольга Сергіївна НФаУ

Анотація

У роботі показана перспективність подальших досліджень щодо використання пористих фільтрів на основі фторопласта у виробництві антибіотичних речовин.

 Аналіз досліджень виявив актуальність проблеми антибіотикостійкості інфекційних агентів, у зв’язку з цим виникає необхідність розробки нових видів антибіотиків або вдосконалення існуючих.

Сьогодні основним методом отримання нових антибіотиків є біосинтез, який здійснюється ферментацією відповідного мікроорганізму, а завершальним етапом будь-якого біотехнологічного виробництва є виділення цільового продукту з живильного середовища та його очищення. Початковим етапом виділення продукту є фільтрація за допомогою фільтрів різної конструкції. Серед великої кількості конструкцій фільтрів та фільтрувальних елементів різних композицій, що пропонуються на ринку, ми зупинились на фторопластових фільтруючих елементах.

Нами визначено ефективність фільтрації культуральної рідини P. aeruginosa - продуцента антибіотичної речовини піоцианіну через фторопластові фільтри, вивчено проникність фільтроелементу та вплив товщини фільтроелементу на процес фільтрації. Відділення культуральної рідини P. aeruginosa від біомаси крізь фторопластові фільтри показало ефективність фільтрації. Проведення серій фільтрацій скрізь один і той же самий фільтр показало збереження проникності фільтроелементу. Вивчення впливу товщини фільтроелементу на процес фільтрації показало збільшення ефективності фільтрації при збільшенні його товщини.

Опубліковано
2020-12-07