Визначення оптимальної кількості автомобілів для збирання врожаю зернових на прикладі господарства Полтавської області

  • Загорянський В. Г. Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського
  • Мороз М. М. Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського
  • Хорольський В. Л. Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського
  • Король С. О. Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського
  • Кузєв І. О. Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського
Ключові слова: врожай, зернові, комбайн, автомобіль, теорія масового обслуговування, модель, оптимізація, витрати

Анотація

Застосована розроблена авторами раніше оптимізаційна модель визначення необхідної кількості автомобілів у складі збирального-транспортного комплексу при збиранні врожаю зернових для умов зернового господарства Карлівського району Полтавської області. Для визначення розрахункових параметрів, залежних від умов господарства, які входять у вираз для цільової функції побудованої оптимізаційної моделі, а саме середньої кількості заявок на обслуговування в одиницю часу і середнього часу очікування кожної заявки, розроблена розрахункова методика. Вихідні дані для визначення цих розрахункових параметрів об’єднані в три групи параметрів, які характеризують умови збирання врожаю зернових у даному господарстві, визначають характеристики зернозбирального комбайну, і характеристики транспортного засобу (автомобіля).
З використанням методів теорії масового обслуговування знайдено таке співвідношення кількості збиральної і транспортної техніки у складі збирального-транспортного комплексу, яке забезпечує мінімальні сумарні витрати (відповідають цільовій функції моделі, що раніше запропонована), що обумовлені простоєм комбайнів і витратами на утримання автомобілів.
Визначено, що отримана за критерієм сумарних витрат оптимальна кількість автомобілів у складі збирально-транспортного комплексу відповідає збільшеній їх кількості у порівнянні з прийнятою кількістю автомобілів за розрахунковою методикою. Встановлено, що зі збільшенням кількості автомобілів сумарні витрати від простоїв комбайнів і автомобілів спочатку знижуються, а потім зростають.

Опубліковано
2020-03-18
Номер
Розділ
Статті